Yxvård

Insmorning

Se till att din yxa inte blir rostig genom att olja in huvudet när du lämnar den. Förvara den torrt. Stål, skaft och läder behöver alla fukt för att fortsätta vara vackra. Linfröolja och bivax rekommenderas.

Slipning

Wetterling Axes SwedenDet är viktigt för din säkerhet, att hålla din yxegg vass. Om du slipar yxan ofta är det enklare att behålla formen på eggen. Detta är viktigt för yxans funktion. Använd en slipsten skapad i sandsten. Stenen är mest effektiv om du använder olja, men vatten eller saliv fungerar också bra. Använder du olja minskar också risken för rost. Hugger du mycket i hårt trä kanske du vill runda av eggen för att göra den starkare. Det finns tusentals böcker om detta, om du vill lära dig mer.

Omvårdnad

Använd eggskyddets band när du bär yxan. Sätt fast den i bältet så når du den enkelt när du vill använda den.

Förvaring

Förvara yxan torrt, och i lagom temperatur. Blir den fuktig ofta, eller förvaras för varmt, kan skaftet torka ut och därmed bli mindre säkert. Temperaturer under nollan kan göra yxhuvudet känsligt och ökar risken för skador, om du hugger i hårt material. Rätt temperatur att förvara yxan i är +5 – +20° C
.

Säkerhet

Använd alltid säkerhetsglasögon och skor med stålhätta när du hugger ved. Använd aldrig baksidan av yxan som hammare, ögat kan deformeras och spricka.